lördag, mars 07, 2009

God mat!

Igår njöt vi ju av lax på saltbädd, broccoli och sambon o hans dotter åt potatis. Efterrätt: hemgjord glass.

Laxen, fiskad ca 2 mil härifrån i Ångermanälven av en bekant till älskling.
Potatis, odlad i Lövvik, ett par mil härifrån.
Broccolin, ok...kommer inte ihåg från vilket land, men lite svårt att hitta svensk broccoli den här tiden på året. God var den iallafall!
Smör från Milko, riktigt smör alltså.
Grädde från Milko i glassen.
KRAV-ägg från Jämtland.
En dl socker (ganska lite socker i sammanhanget ändå tyckte jag, så jag åt av den ändå, det var ju lite kalas! ...fast jag skulle vilja ha tag i ev ekologiskt socker om det finns, eller ett mer oraffinerat, kanske ljus muscavado nästa gång..)
Ekologisk vaniljstång. Fairtrade dessutom, pluspoäng!

Fy sjutton vad gott!
Glassen var inte svår att göra heller, det var första gången jag gjorde och den blev perfekt, helt underbart rik i smaken och inte behövde man äta särskilt mycket av den heller.
Sambon, som brukar kunna tippa i sig nästan en liter köpe-glass, nöjde sig efter en ganska lagom bit med orden: Oj, vad riktig glass smakar bra, och mättar! Så i längden kan jag nog inte påstå att det är dyrare att göra hemma än att köpa färdig.

Värst, men ändå bäst på hela kvällen var när laxen var klar i ugn och sambons dotter kommer in i köket, kikar på laxen och utbrister: "Är det sådär lax ser ut PÅ RIKTIGT?"
Japp. Det är det! Rätt illa, 17 år och aldrig förut sett en lax som inte varit odlad och färgad...


I sommar ska vi åka och fiska lax själva har vi bestämt iallafall :)

....det blev rester kvar av laxen också...tror jag ska goffa i mig det till frukost innan älskade sambon vaknar hehehe

Lurar på om jag ska dra med älskling på loppis idag, en tekanna är jag ute efter!

3 kommentarer:

~●Helena Pettersson●~ sa...

Det finns ju massa olika laxsorter.. Men viltfångad lax är helt klart godare än lax som är uppfödd i fångenskap. Fisk tar smak av dels hur de lever och dels vad de äter..
Apropå socker.. Det finns ju socker som är typ brunt men minns inte vad det heter nu..

Ibland har jag drömmar om att bli dietist för jag brukar snappa upp en massa om mat, men jag lever inte alltid som jag lär så.. Menar, om jag inte orkar leva själv efter det jag tror och tycker då kan jag ju inte påverka andra att göra så som är bra.
Som jag skrivit förut så tror jag att man ska göra så mycket som möjligt från grunden efter så lokala råvaror man kan.. Sen ska man nog försöka undvika:
Vit deg! (dvs vitt mjöl, vit pasta vitt bröd osv..)
Och vitt socker.
Hm, ja det är säkert sånt du vet redan. :)
Iaf så när jag är duktig på att sköta mig, då kan jag äta massor och ändå så får jag nästan passa mig så jag inte går ner så då brukar jag slänga i mig nåt onyttigt ibland så jag inte ska tappa en massa i vikt.
Men på sistone jag jag slarvat med maten, antagligen därför jag gått upp ett par kg..
Oj, värsta brevet. ;P

Anonym sa...

Mums vad gott! Riktig lax är ett av det bästa, bäst är bäckforell!
Ikväll lagar Mannen mat hos oss och jag vet att det blir lax! Förövrigt är jag portad från köket ikväll :-)
Kan du inte lägga ut receptet på glassen? Vi försökte göra glass i somras men den blev uräcklig, sedan dess hag jag letat recept på "nyttig" glass!
Ha en bra lördag!/ Sommarfröken

~●Helena Pettersson●~ sa...

Jag tänkte också fråga efter receptet på glassen.. Blev så sugen! :)