söndag, april 26, 2009

Födelsedag och LCHF-tips till Emma :)

Japp då var det födelsedag igen då, tack ni som grattat mig :) Pappsen och ena systern har varit här och fikat, nu ska jag återgå till matlagande och packande inför imorgon.

Emma ville ha lite tips nu när dom ska prova LCHF också, så jag har funderat lite och har kommit fram till att mina bästa tips är:

  • Äggröra med bacon är överlägset den bästa frukosten om man vill stå sig länge på maten och slippa sötsug under dagen.
  • Smoothie med hallon, naturell yoghurt och grädde är det perfekta mellanmålet, och funkar bra som frukost också. Känns konstigt och lite syrligt att dricka den osötad från början, men man vänjer sig och jag tycker att det är jättegott nu.
  • Att göra egen bernaise-sås efter bokens recept är mycket lättare än vad man kan tro. Men att ha antingen en visp/mixer eller en extra hjälpande hand att vispa medans man droppar i smöret är att föredra. Det går bra att äta bara kött och bernaise om man vill.
  • Blomkål och broccoli tycker jag är bästa "ersättarna" för potatis/pasta/ris. Haricot verts är riktigt bra också.
  • Fast till köttfärssås äter jag rårivna morötter istället för spaghetti.
  • Grädde i kaffet är både gott och blir som ett litet mellanmål. Jag dricker nästan aldrig kaffet med mjölk längre.
  • Om man ska göra köttgryta så kan man ha i extra mycket grönsaker så blir man mer mätt på "bara" grytan utan att behöva äta potatis till. Plus att jag alltid använder minst 5 dl grädde i grytan.
  • Omelett=bästa snabbmaten, och går att variera på miljoner olika sätt. Med skinka/ost/champinjoner/bacon/broccoli/örter/cremefraiche osv.
  • Använd bara fullfett-produkter, alltså "riktig" vispgrädde, riktigt smör, fetaste mjölken, fetaste yoghurten(turkisk är kanonbra!)
  • Vi köper bacon från en lokal chark, det baconet är tjockare och smakar mer, plus att det är rökt på riktigt och innehåller inga konstgjorda rök-aromer och konserveringsmedel. Never ever att vi lär äta Scans små bacon-slamsor igen... Först trodde vi att det skulle bli dyrare, men vi räknade ut det är ungefär samma kilopris, men eftersom det är mer rejäla skivor så behöver vi inte äta lika mycket som av Scans, så det blir inte dyrare i slutändan.
  • Gurkstavar eller morotsstavar som man dippar i en hemgjord dipp på creme-fraiche med kryddor är ett alternativ till godis o chips, eller bara som mellanmål.
  • Var INTE rädd att använda mycket smör i matlagningen. Maten blir godare och mättar bra.
Lycka till Emma, och hoppas att jag skrivit nåt användbart :) ...och sen så kan man ju alltid fuska ibland också hihi

5 kommentarer:

Anonym sa...

grattis sys...än en gång...jag hålelr mig borta jag med min snoriga näsa...*S* kram sys

in-knit sa...

Grattis på födelsedagen och ha en skön fjällsemester!

TruckerElin sa...

Ah så hon fyller år.. Grattis dårå! Fylla år är roligt, jag är barnsligt förtjust i paket. :)

Anonym sa...

Grattis på födelsedagen!!! Du och min Chrille fyller år samma dag. Tyvärr har han åkt på magsjuka så han har inte så rolig födelsedag. Jag hoppas att du får en riktigt härlig dag och en underbar semester!

Massor med kramar från kussen!

Emmas dagar sa...

TACK SNÄLLA för jättebra tips!!!
Detta ska jag skriva ut och sätta på kylskåpet.

Sambon är iväg och LCHF-shoppar nu. Vi ska göra så gott vi kan men kommer nog att ha vissa fuskperioder/ dagar.
Jag tror det blir väldigt svårt för mig att äta pedagogiskt på skolan. Men jag får väl ta liiite potatis och liiiite pasta och ha med mig en morot i väskan.Maten på skolan är väldigt bra, den lagas på plats och bara 150 portioner så det är fin mat... för det mesta.

Dottern får dock lite mer åt "vanliga" maten. Det ska ju funka på dagis. Och inte vill jag ta ifrån henne potatis som är hennes favorit!

Tack igen och grattis på födelsedagen!!!