lördag, december 13, 2008

Lucia

En av mina amaryllisar har börjat blomma,
vacker som tusan,
fast stängeln höll på att gå av så jag fick skära av blomman och ställa i en vas.
Hyacinterna är snart överblommade, lika bra det, jag tål dom så illa. Fast lite kan jag stå ut, bara för att de är så fina och att jag älskar doften!

Älskade sambon köpte strykjärn och strykbräda till mig häromdagen,
gissa om jag har strukit som en galning, har ju varit strykjärnslös sen jag flyttade hemifrån...alltså sen jag var 16 ungefär.

Jag har ganska länge haft en hemlig fetisch. Vita linnedukar. Helst gamla som gatan. Jag har i min ägo min mormors fin-linne-duken, den som bara var framme på jul eller när någon fyllde jämnt. Aldrig tordas använt den, mycket med tanke på att jag varit så rädd att spilla på den och förstöra den. Men nu i jul får den nog se dagens ljus, för nu har jag nämligen blivit invigd i konsten att bleka saker i Klorin!
Vilken tur att det finns äldre personer i sambons
släkt som jag kan rådfråga om såna här saker, som tar mig under sina vingar och ger mig jättebra råd och tips.

I alla fall, jag har ju fler vita linnedukar än den speciella, men har inte kunnat använda dom eftersom jag inte kunnat stryka dom. Imorse stod jag och njöt av att stryka en av dom, en gammal men ack så vacker linneduk som jag hittade i vårt torp, den var så nersölad av kaffe och div annat att jag trodde den var ett hopplöst fall. Men med hjälp av sambons faster och en j*kla massa klorin blev den vacker som en dag igen!
Det var stämningsfullt, tände några värmeljus, i spispannan i köket knastrade en brasa, lucia på tv medans jag varsamt strök linneduken. En duk som någon för herrans massa år sen förmodligen tyckt mycket om, broderat sina initialer på, haft på sitt bord. Vilken känsla det är att ta vara på gamla saker, de har sån själ, sånt hittar man inte i nya saker i butik.


Nu ligger den på köpmandisken, tillsammans med smidesljusstaken jag fick i 18-årspresent (något modifierad då, den gravt fula överdådiga blåa sidesbandsdekorationen som andades för mycket början på 90-tal är borttagen, och de blåa glas kuporna är ersatta med vackra vita vanliga ljus) och amaryllisen i en av mammas fina vaser.


Just ja, jag skulle ju berätta vad jag ska jobba med! Jag ska jobba på en kundtjänst och svara i telefon.
Trevlig lucia allihop!
Lillan

4 kommentarer:

HELENA-RUTAN sa...

Fina blommor, snygg strykbräda! :)

Annika sa...

Sankta Lucia, ljusfagra hägring..... Många många grattis till nya JOBBET!! Så härligt!! Vill bara höra mig lite för.... Vilken bok rekomenderar du?? Eg tillåter inte ekonomin detta,,,men boken STICKA och SKÖNA SJALAR....är det tunna eller tjocka böcker??

Ha en härlig Lucia! Kram Annika

calcamel sa...

Grattis återigen till det nya jobbet och tack för utmärkelsen!
Vilken härlig känsla att få stryka på en gammal linneduk och sedan få dekorera bordet med den, en vacker ljusstake och en vas med en otroligt vacker amaryllis.
Finns ponchoboken kvar? Isåfall är jag intresserad av den. Om den finns kanske du har vägarna förbi mitt jobb, nu när du tillbringar dagarna i "storstan" så du kan ta med den;)

Anonym sa...

stryka...huvva....är du säker på att vi är systrar....*S*