onsdag, mars 04, 2009

Nu finns ingen återvändo


Jag sträckläste den från pärm till pärm igår eftermiddag. Nog för att jag visste att vi har många tillsatser och konstigheter i maten vi äter, men att det är så illa som det faktiskt är hade jag aldrig kunnat tro.
Det är hemskt. Jag, barn född på 80-talet är ju uppfödd på alla de här E-späckade livsmedlen. Läsk, en självklarhet på fredag och lördagkvällar. Chips, ostkrokar och micropop. Frysta pommes till lördagsmiddag och färdig bearnaise. Billys panpizza när man har bråttom. Djupfryst snabbmat till vardagsmiddag, Findus, Dafgårds mm. Jag är uppfödd på skiten.

Nu finns ingen återvändo, efter att jag läst boken. Jag kommer läsa ALLA innehållsförteckningar innan jag stoppar något i käften. Hellre svälter jag än äter nåt dylikt igen.
Pommes går bort, mamma scans köttbullar, ja alla köpe-köttbullar, falukorven no more, färdig bearnaisesås/pulversås fy sjutton, köpta skagenröror mm, margariner, rödbetssallad får jag göra själv i fortsättningen, läsk får INTE följa med hem från affärn längre, inte heller saft helst , definitivt inte glass, och absolut inte chips och ostkrokar...och många många fler...

I min varukorg kommer det finnas ännu mer härliga grönsaker, krav-ägg, fet mjölk, grädde, smör, bacon utan tillsatser från ett ställe här i trakten.
Frysboxen ska vi åter fylla med älg i höst, funderar på om jag ska ta jägarexamen och börja jaga jag med. ....och lite lite funderingar på om det kanske ska få flytta hit några fina hönor så småningom.

Det känns som att min vikt och hälsa kommer må gott av det här.

Vi gjorde tacos igår, jag blandade kryddblandningen själv. Det blev mycket godare än de färdiga blandningarna som både innehåller socker och E-nummer.
I lördags åt vi älgfilé, jag har brukat krydda med Santa Maria grillkrydda, men efter en titt på baksidan burken så ställde jag bort den och blandade egna kryddor och även det blev långt mycket godare och fräschare. Fem minuter tog det att blanda kryddorna. Det är det värt!

Kryddrecepten finns på Fettbramat.net

6 kommentarer:

Häxstickade mamman i Jämtland sa...

Jag skulle nog inte tordas kolla igenom det där, jag skulle bli så nojjig...

Du gör det bra/Kram

HELENA-RUTAN sa...

Jag tror jag nämnt det på min blogg nån gång... Man ska hellst odla allt själv som man äter och sen laga allt från grunden, men det varken kan eller orkar jag. Man kan tom bli sjuk av grönsaker som man köper för att de häver på gifter eller vattnar med avloppsvatten så allt man köper kan vara skit i så jag orkar inte vara duktig med det där.
Jag försöker laga så mycket mat jag kan från grunden av råvaror som "görs" så nära mig som möjligt tex så får jag endel älgkött och gädda av pappa.. lite grönsaker, potatis och äplen av syrran på sommaren. Allt sånt tar jag emot. Tänkte påminna om det också att föder man upp djur själv som sen ska slaktas så får man ju tänka på vad de äter också.. Som sagt, man ska tänka på så mycket så det går inte att tänka på allt! Det vore bra om man orkade bråka politiskt så man kunde ändra på sånt där.... Men som sagt, jag är glad jag orkar leva och göra det lilla jag gör. Oj, vad negativ jag var här då.. Iaf, lyckat till!

TruckerElin sa...

Hej Jag mailade när jag anmälde mig i pusklubben..

Sommarfröken sa...

Superbra!
Jag och min Familj äter inte heller något konstgjort! Vi gör ALLT själva (utom ost men jag har hittat en utan e!) och köper bara ekologiska alternativ om det finns.
Jag önskar att vi hade möjlighet att ha jordkällare, då skulle ett mer långsiktig förvaring vara möjlig. Får klura lite till på det!
Tack för kryddlänken! Jag brukar använda kryddor från Änga gård, de är också bra.
Kramelikram!/ Sommarfröken

Anonym sa...

du med en bössa i skogen...vojne vojne....*S* //SYS

Ammis sa...

Så klart du ska ta jägarexamen. Då har vi ytterligare saker gemensamt. Har också en karl som är 20 år äldre. Funkat fint i 9 år. Sedan har vi ju båda också kämpat med krankörning. Ha de gött